Dünyada bu kadar aç insan varken, kaprisimiz (hatta $imarikligimiz) nedeni ile "cop" olan bayat ekmekleri, ziyan etmeyip degerlendirmek icin bu tariflerden faydalanabiliriz. Ozellikle bazilari gercekten cok lezzetli.
NOT- Eger isterseniz, yine bayat ekmeklerden yapilan 10 ce$it tatli tarifini de gonderebilirim.
1.EKMEK KAVURMASI
Bayat ekmek lokmalar halinde dogranir. Kizartilmi$ yag ile kavrulur. Ekmekler kavrulurken, 1 cay bardagi soguk su, uzerine serpilir.Kari$ tirildiktan sonra kapagi kapatilip 5 dakika pi$irilir.
Bayat ekmek lokmalar halinde dogranir. Kizartilmi$ yag ile kavrulur. Ekmekler kavrulurken, 1 cay bardagi soguk su, uzerine serpilir.Kari$ tirildiktan sonra kapagi kapatilip 5 dakika pi$irilir.
2.PAPARA
Bayat ekmekler, cukur bir kaba ku$ba$i dogranir. Halka halka dogranmi$ sogan, tereyagi veya zeytinyaginda kavrulur. Ardindan tuz ve su eklenip kaynatilir. Uzerine tulum peyniri dokulur. Bir sure ilimaya birakildiktan sonra cukur kaptaki ekmeklerin uzerine dokulur.
3.TIRIT
Bayat ekmek dilimleri bir kaba yerle$tirilir. Kiyilmi$ sogan tuz ile oldurulup ekmek dilimleri uzerine do$enir. Sonra uzerine ha$lanmi$ kemikli etin suyu dokulur. Dileyen, maydanoz veya sumak serpebilir.
4.EKMEK SUPURGESI
Bayat ekmek dilimlenip bir tepsiye yerle$tirilir. Bir tencerede su kaynatilip ekmek dilimlerinin uzerinde gezdirilir. Ardindan sarimsakli yogurt dokulur. Bir tavada yag ile kavrulan salca ve kirmizi pul biber kari$imi uzerinde gezdirilir.
5.EKMEK OGMASI
Bayat ekmeklerin ici ufalanir, eritilen tereyagina dokulerek kavrulur.Ustune bir yumurta kirilip ekmek ufaklari ile alt ust edilir. 1 bardak sut dokup yeniden kari$tirilir. Cok hafif ate$te sut cekilinceye kadar bekletilir. Cekilince ate$ten alinir, ustune bez konularak demlendirilir. Ilik yenilir.
6.YALANCI PACA
Kup $eklinde dogranan sogan, tencerede, 1 yemek ka$igi tereyagi ile kavrularak pembele$tirilir. Uzerine salca ilâve edilerek eritilir. Dovulmu$ 2 di$ sarimsak, 1 limonun suyu, tuz, kirmizi toz biber ve et suyu katilir. Bayat ekmek kup $eklinde dogranarak tereyaginda kavrulur. Kitirla$inca, corba kâsesine doldurulan corbanin uzerine dokulur.
7.KALACU$
Bayat ekmek, kupler halinde kesilerek derin bir kaba konur. Kiyilmi$ sogan, kizdirilmi$ margarin ile pembele$inceye kadar kavrulur. Ayran kivamina getirilen yogurt ve su, yag ve soganin bulundugu tavaya eklenir.Birkac dakika kaynatildiktan sonra, olu$an kari$im derin kapta bulunan dogranmi$ bayat ekmeklerin uzerine dokulur kapagi kapatilir.Biraz ate$te tutulduktan sonra hemen yenir.
8.EKMEKLI OMLET
4 dilim bayat ekmek kup $eklinde kesilip tereyaginda kizartilir. 8 yumurta, 2.5 su bardagi sut, tuz ve muskat kari$tirilip, iyice cirpilir. Bu kari$imdan 4 ayri omlet pi$irilir. Uzerine kup $eklinde dogranmi$ kizarmi$ ekmek ve kup $eklinde dogranmi$ domatesler koyulup ikiye katlanir.
9.EKMEK KARI$TIRMASI
Bayat ekmek lokmalar halinde dogranir. 3 yemek ka$igi margarin tencerede eritilir. Erimi$ tereyagina ka$ik ucu ile salca koyulur. Uzerine 3-4 yumurta kirilir; kari$tirilarak pi$irilir. Karabiber serpilir. Dogranmi$ ekmekler ve maydanoz da eklenip kisIk ate$te biraz kari$tirilir. Kapagi kapatilip 6-7 dakika ekmekler yumu$atilir. Cacik veya salata ile yenilebilir.
10.YUMURTALI EKMEK A$I
Ekmek dilimleri kup $eklinde dogranip firinda kitirla$tirilir. Piyaz dogranmi$ sogan, bir tavada 1/2 cay bardagi sivi yag ile pembele$tirilir. 1 corba ka$igi salca,1 cay bardagi su eklenip birkac dakika kaynatilir. Dogranmi$ ekmekler, soganlar ile kari$tirilip tavanin kenarlarina cekilir.Tavanin ortasina 2 yumurta kirilir. Uzerine tuz ve karabiber ekilir.Kapagi kapatilarak, yumurtalar pi$irilir 4 di$ sarimsak dovulup yogurda katilir. Sarimsakli yogurt servis tabagina alinir. Uzerine, tavadaki pi$mi$ olan yumurtali ekmek a$i, bozulmadan cikarilir.1 corba ka$igi erimi$ margarinde kirmizi pul biber hafifce yakilir. Biberli yag, yemegin uzerine gezdirilir.
11.EKMEKLI EZME
2 dilim bayat ekmegin kabuklari kesilip atilir. Dilimler cukur bir tabaga koyulup uzerine soguk su dokulur. 5 dakika bekleyince cikarilir; suyu suzulup ufalanir.Ufalanmi$ ekmekler, 3 yemek ka$igi dovulmu$ ceviz ici ve 2 di$ dovulmu$ sarimsak, 2$er yemek ka$igi zeytinyagi, yogurt, limon suyu ve 2$er cay ka$igi domates ve biber salcasi iyice kari$tirilir. Elde edilen kari$im servis tabagina koyulur,pul biber ekilir. Birkac 1/2 ceviz ve maydanoz ile suslenir.
12.BAYAT EKMEK KOFTESI
Bayat ekmek islatilir; sIkilarak suyu suzulup bir kaba alinir. 100 gr kiyma 1 ba$ sogan rendesi, kimyon, kofte bahari, tuz ile yogrulup kofte $eklinde parcalara ayrilir.Kofteler kizgin yagda kizartilip emici bir kâgit uzerine cikarilir.
13.PEYNIRLI BAYAT EKMEK KOFTESI
1 adet bayat ekmek, su serpilerek nemlendirildikten sonra ufalanir. Icine 1/2 kalip sert beyaz peynir rendelenir 1 demet maydanoz dogranir; 2 yumurta kirip,1 adet orta boy sogan rendelenir. Tuz, kofte bahari ve pul biber katilir. Yogrularak kofte $eklinde parcalara ayrilir. Una, cirpilmi$ yumurtaya, sonra da galeta ununa bulanip kizgin yagda kizartilir. Uzerlerine kurdan batirilarak servise cikarilir.
14.BAYAT EKMEK PIZZASI
Ekmekler dilimlenip kup kesilir. Margarin ile yaglanmi$ ve un serpi$tirilmi$ firin tepsisine yayilir. 4 yumurta cirpilir, icine 2 su bardagi sut, 1 paket kabartma tozu, 1/2 cay bardagi sivi yag katilir. Tekrar cirpilip ekmeklerin uzerine dokulur. 1 gun bekletilebilecegi gibi hemen de pi$irilebilir. Firina verilmeden once, uzerine dilimlenmi$ sucuk, salam veya sosis yerle$tirilir. Domates, biber dilimleri de yerle$tirilebilir. Bunlarin uzerine de ka$ar rendesi serpi$tirilir.
15.DILIM PIZZASI
Bayat ekmek dilimlerine tereyagi surulur. Yumurta, beyaz peynir veya cokelek, maydanoz ve pul biber kari$tirilip ekmek dilimlerinin uzerine bolca surulur. Bu kari$ima kucuk dogranmi$ domates ve sivri biber de eklenebilir. Dilimler, peynir pembele$inceye kadar firinda kizartilir.
16.KETCAPLI DILIM PIZZASI
Bayat ekmek dilimleri, yaglanmi$ tepsiye dizilir. 1 corba ka$igi salca, 1 corba ka$igi ketcap, 2 yumurta, 1 tatli ka$igi kekik ve 1 cay bardagi sivi yag cirpilir. En son ezilmi$ beyaz peynir katilir ekmek dilimlerinin uzerine surulur. Orta isili firinda, pembele$ene kadar kizartilip, sicak servis yapilir.
17.DILIM KAYGANASI
2-3 yumurta cirpilip 1 kahve fincani sut veya su ile kari$tirilir. Bayat ekmek dilimleri ,bu kari$ima bulanip kizgin sivi yagda kizartilir.
18.TIYRITI
Bayat ekmek dilimleri firinda kitirla$tirilir. 3 di$ sarimsak dovulup tereyaginda cevrilir. Bolca toz kirmizi biber, tuz ve 1 fincan su eklenip hemen ate$ten alinir dilimleri uzerinde gezdirilir.
19.BAYAT EKMEK KANEPESI
1 corba ka$igi salca, 1/2 cay bardagi yag, 1 tatli ka$igi kekik, 1/2 cay bardagi sut, 200 gr. ezilmi$ beyaz peynir, 2 yumurta iyice kari$tirilir. Bu kari$im, kanepe $eklinde ve ince bayat ekmek dilimlerine surulur.Dilimler, firin tepsisine dizilir; hafif pembele$inceye kadar kizartilir. Sonra;dilimlerin uzerine birer ince dilim domates, bunun uzerine de 2 ince dilim sosis yerle$tirilir. Kanepeleri kurdanli olarak servis tabagina alip, sogutmadan, marul yapraklariyla servise yapilir.
20.TUTMAC
3 su bardagi toz $eker, ayni miktarda su ve 1/2 limon suyu kari$tirilip kaynatilir. Elde edilen $urup sogumaya birakilir.Bayat ekmek kup kup dogranir.Zeytinyagi , tavada yakilmadan kizdirilir. Dogranmi$ ekmekler, cirpilmi$ yumurtaya bulanarak, kizgin yagda kizartilir. Kizaran ekmekler $uruba atilir.Bir yandan kizartma i$lemi surdurulurken, ote yandan $urubu ceken ekmekler servis tabagina cikartilir. Kizartma bitince, servis tabagina cikarilmi$ ekmekler uzerine tarcin, susam, badem, ceviz, findik, gul suyu serpilir. Hafifce kari$tirilir. Istenirse kalan $urup da ekmeklerin uzerine gezdirilir.
1 Yorum:
Keşke herkes bu tarifleri görsede bayat ekmekleri çöpe atmasa :(
ReplyYorum Gönder